27 maja 2015

Jogurtowiec

W przerwie między pieczeniem biszkoptów, a zabawą z masą cukrową postanowiłam zrobić inne ciasto, ale że za oknem widać wiosnę i wszytko w ogrodzie woła swoją zielenią, szkoda mi było czasu na długie siedzenie w kuchni.
I w tym momencie wpadł mi w ręce przepis na szybkie ciasto przypominające sernik, z tą różnicą, że bardziej wilgotne i... bez sera. Mowa tu o jogurtowcu. 
Wykonanie tego ciasta jest bardzo łatwe i na pewno poradzi sobie z nim każdy, a i w smaku jest super (oczywiście dla fanów jogurtowego smaku). Więc zachęcam wszystkich zapracowanych, zagonionych i tych niepewnych swoich kuchennych umiejętności do wypróbowania tego przepisu.


jogurtowiec

Jogurtowiec - składniki:

jogurt grecki - 3 duże kubki
olej - 3/4 szklanki
cukier waniliowy - 1 opakowanie
budyń śmietankowy - 3 opakowania (bez cukru)
cukier - 3/4 szklanki
jajka - 6 sztuk
szczypta soli

1. Oddzielamy białka od żółtek.
2. Do żółtek dodajemy jogurty, cukier waniliowy i budynie. Wszystko miksujemy 2-3 minuty.
3. Dodajemy olej i znów dobrze mieszamy.
4. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukier i nadal ubijamy, aż uzyskamy sztywną pianę niewypadającą z miski.
5. Łączymy ze sobą obie masy i mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką.
6. Przelewamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 180st. na około 50 minut.

UWAGA:
podczas pieczenia ciasto baaaadzo wyrasta i może wyglądać, jakby zaraz miało uciec z blaszki. Później opadnie do ok 1/2 wysokości blaszki.

ciasto jogurtowe


4 komentarze: